Güneş Peneli ile elektrik üretmek. Bundan yaklaşık 11 sene önce hayata geçirdiğim ilk projelerimden biriydi elektrik üretimi, görenler duyanlar o zamanlarda olmayacak iş gözüyle bakıyolardı. Günümüzde ise üretimin çoğunluğu artık güneşten. Bugün sizlere minik bir portatif panel ile üretim nasıl yapılır nasıl bir malzeme gerekli, ne çalıştırır konusunda küçük bir uygulama yapacağım.
Gerekli Malzemeler;
1-Güneş Paneli, Benim bu iş için kullandığım panel şuan kapı otomatına ayırdığım minik 10 watlık bir panel. Güncel piyasa fiyatı 60 – 100 TL arasında değişmektedir. Kullanacağınız cihaz ve kullanma süresine göre boyutunun hesaplanması gerekmektedir.
2-Şarj regülatörü, ben şarj regülatörü olarak depomda duran kullanmadığın 30 Ampere kadar dolum kapasitesine sahip bir cihaz kullandım. Kullanacağınız cihaz ve kullanma süresine göre boyutunun hesaplanması gerekmektedir. Güncel piyasa fiyatı 75 -300 TL’ye kadar gitmektedir.
3-Akü, Akü bu sistemimizin olmazsa olmazı. Ben akü olarak motosikletimden söktüğüm eski aküyü kullandım. Kullanacağınız cihaz ve kullanma süresine göre boyutunun hesaplanması gerekmektedir. Ortalama minik sistem için 100 TL
4- İnvertör, İnvertör ile akümüzden alacağımız 12 Volt elektriği 220 Volta dönüştürücüdür. Ben yine depomda duran 150 Watt güce kadar cihazları çalıştıran minik invertörü kullandım. Eski UPS’lerden İnvetör nasıl yapılır daha sonra anlatacağım.
Peki bu sistem ile neler yapabiliriz ?
Hazırlayacağımız bu sistemden çok yüksek verim beklemek yanlış olur çünkü panelin anlık üretimi yaklaşık 0,70 Amper civarı bu demek oluyor ki telefon vb elektronik ürünlerimizi şarj edebiliriz.
Gelelim kurulum aşamasına;
Panelimizi evinizin en güneş gören yerine kurunuz. Benim evimde kullandığım sistem kapsamlı olduğu için çatının en üstünü tercih ettim. Ancak bu minik sistem için güneş gören her hangi bir yer olabilir. Güneş panelinizin arkasındaki kapağın içerisine kablo bağlantısını yaptıktan sonra kablomuzu şarj regülatörenün bulunacağı yere kadar çekelim. Şarj regülatörünün bulunduğu kısımda öncelikle akümüz ile şarj regülatörünün bağlantısını yapmamız gerekiyor. Sebebi ise şarj ragülatörlerinin 12/24 volta uyumlu olmasıdır. Öncelikle aküye bağlantı yapılacak ki şarj regülatörümüzün aküye uyumlu hale gelerek şarj işlemine başlayabilsin. Ardından panelimizden çekmiş olduğumuz kabloyu regülatöre bağlayabiliriz. İşlemimizin kısaca şeması şu şekilde olmalı;
Bu işlemden sonra akümüzden invertörümüze bağlatı yapılır. Akülerin dolmasının ardından kullanmak istediğimiz invertörümüzün kapasitesini aşmayacak cihazları takarak kullanabilirsiniz.
Kurulum işleminin bitirilmesine müteakip küçük bir deneme.
Bir sonraki yazımızda büyük kapsamlı güneş paneli kurulum ile ilgili hesaplamalar ve kurulum için gerekli malzemeler hakkında bilgi vereceğiz.
Afetin ilk anlarında ekiplerin müdahalesi mümkün olmayabilir. Aileniz için afet sonrası ilk 72 saati planlayın!…
DEPREM ÖNCESİNDE, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ MI? Depreme Hazırlıklı Olmak İçin Öncelikle yaşadığınız ya da çalıştığınız…
Genel Olarak; Asla panik yapmayın. Televizyon ve radyodan deprem ile ilgili bilgileri sürekli izleyin.…
Afetlerde Faydalı Linkler Afetlerde bazı siteler bilgiye ulaşmada çok fazla kolaylık sağladı. bu sitelerden bazıları…
Tokyo Büyükşehir Belediyesi, kent sakinlerinin olası bir depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak için "Afete Hazırlık: Tokyo"…