Kategori: Bilgi

Karavanı hangi ehliyet kullanır ?

Karavan almaya karar verenlerin aklındaki soru Karavan için hangi ehliyet gereklidir. ?

internet ortamında biraz dolaştığınızda farklı bir çok bilgi bulacaksınız.

Bu işin en net şekilde öğrenmek isteyen biri hepimizin yükünü alarak CİMER üzerinden soruduğu soruya gelen cevabı paylaşarak bizlere destek olmuştur. 2020 gelen cevap aşağıdadır.

1802411414 sayılı CİMER başvurusu.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 75’inci maddesinde; “B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir” olarak tanımlanmıştır.

Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bahse konu eğitimler henüz düzenlenmemektedir. Bu nedenle “B” sınfı sürücü belgesi sahiplerinin 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları kullanma yetkileri bulunmamaktadır.

Ayrıca, aynı Yönetmeliğin Römork Takarak Araç Kullanma başlıklı 86’ncı maddesinde “B, C, C1, D ve D1 sınıfı sürücü belgesi sahipleri araçlarını, azami yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan (750 kilogram dahil) hafif römork takarak da kullanabilirler” hükmü bulunmakta olup, “B” sınıfı sürücü belgesiyle 750 kilograma kadar römorkları takarak araç kullanılabilmektedir.

750 kilogramın üzerinde römork takarak araç kullanılabilmesi için “BE” sınıfı sürücü belgesinin bulunması gerekmektedir.

Kendi imal ettiğiniz karavanı yada belgesi olmayan bir karavanı kullanılabilir mi ?

İmalt ettiğiniz bir karavanı gezdirmez iseniz bir sorun yaşanmaz. yani sabit konumda işinizi görür. ama yola çıktığınızda özellikle 750 kg üzeri karavanlarda ruhsat plaka muayene gibi evraklarınızın olması gerekir. 750 kg altı karavanda birşey olmaz diyemeyiz. onlarda en azından markalı ve faturalı olması gerekmekte. tatil zehir olmasın.

Son Yazılar

Aile Afet Planı Nasıl Hazırlanır ?

Afetin ilk anlarında ekiplerin müdahalesi mümkün olmayabilir. Aileniz için afet sonrası ilk 72 saati planlayın!…

9 ay önce

DEPREM ÖNCESİNDE, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ MI?

DEPREM ÖNCESİNDE, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ MI? Depreme Hazırlıklı Olmak İçin Öncelikle yaşadığınız ya da çalıştığınız…

10 ay önce

Afet Anında Neler Yapmanız Gerektiğini Biliyor Musunuz ?

  Genel Olarak; Asla panik yapmayın. Televizyon ve radyodan deprem ile ilgili bilgileri sürekli izleyin.…

10 ay önce

Acil durumlarda hayat kurtaran siteler

Afetlerde Faydalı Linkler Afetlerde bazı siteler bilgiye ulaşmada çok fazla kolaylık sağladı. bu sitelerden bazıları…

1 yıl önce

Tokyo Büyükşehir Belediyesi’nden Afete Hazırlık Rehberi

Tokyo Büyükşehir Belediyesi, kent sakinlerinin olası bir depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak için "Afete Hazırlık: Tokyo"…

1 yıl önce