Haberlerde gördüğümüz gibi Türkiye’de birçok sağlık kuruluşu üniversite ve hastaneler Kızılay ile birlikte iyileşen korona hastalarının kanından alınacak plazma ile tedavi üzerine çalışıyor.
Antikor, herhangi bir hastalığa neden olan etkenleri zararsız duruma getirmek için vücudun ortaya çıkardığı karşıt bir maddedir.
Peki bu plazma nasıl işe yarar ?
Kandan serum alımı nasıl oluyor ?
plazma tedavi ne zaman başlar ?
Bu yöntem ne zaman kullanılmaya başlar ?
serum tedavisini hangi hastahanede yapılıyor ?
Öncelikle bu yöntem yıllardır kullanılan bir yöntemdir. şimdi ise korona tedavisi için kullanılacak. corona tedavisi görmüş iyileşmiş kişilerin kanlarından alınacak olan plazma hastalara şifa olacak.
Yalnız, kan pıhtılaşınca bunun hepsi pıhtıya geçmez, birazı da serumda kalır. Serumda fibrinojenle daha başka maddeler bulunmasa, kanın bütün bütün sıvı olan bu kısmı plâzma diye anılır. Demek ki serum kanın su kısmı değil, içinde fibrinojen gibi daha başka maddeler bulunan sıvı kısmıdır.
Bozulup kesilmiş sütün üstüne çıkan suya da serum denir. Kan bileşiminin geçişme (osmos) koyuluğunda olan tuzlu su da fizyolojik serum diye anılır. Bitkin hastalara güç kazandırmak için verilen bu serumun daha koyusuna hipertonik serum denir.
Tedavide Serum
Serumlar çeşitli hastalıkların tedavisinde ilâç gibi kullanılır. Bu, kandaki antikor denilen maddelerin hastalıklara karşı çarpışması esasına dayanır.
Hastalıklarda tedavi maksadıyla kullanılacak serumlar şöyle hazırlanır:
Önce hastalık mikropları kuvveti azaltılarak beygir, inek gibi hayvanlara aşılanır. Hayvanlar bu mikropların etkisiyle hasta olurlar, vücutlarında bu mikroplara karşı koruyucu maddeler (antikorlar) meydana gelir. Bu koruyucu cisimler yeter dereceyi bulunca, hayvanın kanı alınır, serumu ayrılır. İşte bazı hastalıklarda kullanılan serumlar, içinde koruyucu cisimleri çoğalmış bu serumlardır. İğne (enjeksiyon) ile vücuda verilen bu gibi serumlar sayesinde birçok hastalıklar iyi edilir.
Bazı virüslerse (örneğin çocuk felci veya kızamık) enfeksiyona yanıt olarak üretilen antikorlar, bir ömür boyu bağışıklık kazandırır. Ancak soğuk algınlığına neden olan corona virüs antikorları sadece bir ila üç yıl devam eder.
Yeni tip corona virüs ile enfekte olan makaklarda yapılan bir çalışma, enfekte olduktan sonra maymunların nötralize edici antikorlar ürettiğini ve daha fazla enfeksiyona karşı direnç gösterdiğini ileri sürdü. Ancak maymunların veya virüs bulaşmış kişilerin ne kadar süre bağışıklık kalacağı şu an için belirsiz.
Tamamlanması yaklaşık 30-40 dakika süren PRP terapisi, hastanın kanının bir tüpte toplanmasıyla başlar. Trombosit bakımından zengin plazma, tam kanın diğer bileşenlerinden santrifüj yöntemi ile ayrılarak kullanılır. Çünkü trombositler, yaralı dokuları onarmak için gerekli olan büyüme faktörleri için doğal bir rezervuar görevi görür. Trombositlerin salgıladığı büyüme faktörleri, kolajen üretimini ve tendon kök hücrelerinde gen ve protein ekspresyonunu artırarak doku iyileşmesini uyarır. Bu büyüme faktörleri ayrıca kan akımını hızlandırır ve kıkırdakların daha sert ve esnek hale gelmesini sağlar.
kaynaklar
https://www.medicalpark.com.tr/
Afetin ilk anlarında ekiplerin müdahalesi mümkün olmayabilir. Aileniz için afet sonrası ilk 72 saati planlayın!…
DEPREM ÖNCESİNDE, GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ MI? Depreme Hazırlıklı Olmak İçin Öncelikle yaşadığınız ya da çalıştığınız…
Genel Olarak; Asla panik yapmayın. Televizyon ve radyodan deprem ile ilgili bilgileri sürekli izleyin.…
Afetlerde Faydalı Linkler Afetlerde bazı siteler bilgiye ulaşmada çok fazla kolaylık sağladı. bu sitelerden bazıları…
Tokyo Büyükşehir Belediyesi, kent sakinlerinin olası bir depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak için "Afete Hazırlık: Tokyo"…